Wie zijn wij

Berendhaus Groep is een Achterhoekse leverancier voor horeca, grootverbruik en evenementen. Het leveringsscala omvat o.a.: dranken, food, non-food, koffie, thee, zoetwaren en koel- en diepvriesproducten.

Daarnaast zijn wij ook actief op twee andere gebieden. Middels Kerstpakketwinkel.nl kan je bij ons terecht voor de leukste geschenk pakketten en relatiegeschenken. Wij hebben een assortiment van standaardpakketten, maar je kan uiteraard jouw geschenkpakket naar eigen wens zelf samenstellen met behulp van een van onze adviseurs. Zo weet je zeker dat de ontvanger er blij mee zal zijn. Kerstpakketten groot en klein leveren wij zowel landelijk als aan het buitenland.

Onder de naam Bexim importeren wij Krombacher fustbier voor heel Nederland. Dit distribueren wij naar geselecteerde groothandel. 

Hoe het allemaal begon

Op 5 maart 1920 werd de firma E.Ch. Berendhaus opgericht door de drie gebroeders Berendhaus. Engelbert Christiaan Berendhaus was de man van de praktijk, zijn broers hielden hun werkkring aan, maar waren wel met de zaak verbonden. Zij maakten zich verdienstelijk met het geven van goede raad en het verrichten van diverse werkzaamheden. 

E.Ch. Berendhaus begon met het maken van limonadegazeuse met citroen- en frambozensmaak. Aan het zelf gefabriceerde limonade assortiment werd al gauw zelf gebrouwen champagnepils toegevoegd. De vraag naar limonade en pils, maar ook andere dranken groeide. Het werd daarom hoog tijd voor een uitbreiding van het assortiment. Dit keer werden wijnen, bieren en gedistilleerd toegevoegd aan het aanbod. 

In 1936 verkreeg E.Ch. Berendhaus het agentschap van Heineken bier voor een deel van de Achterhoek. Hierdoor moest paard en wagen plaats maken voor een heuse T-Ford.

Berendhaus Groep - Vroeger

Van limonadefabrikant naar drankenboer

Na de oorlog moest het bedrijf opnieuw worden opgebouwd; een natuurlijk moment voor de volgende generatie om intrede te doen binnen het bedrijf. Op zeventienjarige leeftijd raakte Wim Berendhaus sr. betrokken bij de zaak. Opgeleid als limonadefabrikant, groeide hij binnen het bedrijf door. Samen met broer Derk Jan Berendhaus nam hij begin jaren zestig het bedrijf over van hun ooms en vader.

Waar de eerste generatie al inzag dat het vergroten van het assortiment zorgde voor groei en vice versa, zette Wim sr. en Derk Jan deze mentaliteit voort. Onder hun leiding werden de opslaghallen en het werkterrein vergroot en werd er in de jaren zestig een drankengroothandel in Winterswijk overgenomen, inclusief locatie. In de jaren zeventig zaten zij ook zeker niet stil en namen een drankengroothandel in Aalten over.

Door deze groei was het niet meer houdbaar om vanuit twee locaties te leveren. De keuze werd gemaakt om alles vanuit de hoofdvestiging in Terborg te distribueren. Winterswijk werd gesloten en merken als Pepsi, Sisi, Seven-Up, en Fosco chocolademelk werden populair. In zware houten kratten werd alles met de hand geladen en gelost. Iets wat tegenwoordig echt ondenkbaar is.

Van drankenhandel naar totaalleverancier

Na veel groei en overnames werd het tijd voor de volgende generatie om intrede te doen. Paul, Peter en Wim Berendhaus namen in 1990 het stokje van hun vaders over en zetten de groei flink door. Het assortiment werd gelijk uitgebreid met koffie, thee, zoetwaren en soepen en een aantal jaren later kwamen daar ook nog eens koel- en diepvriesproducten bij.

Onder leiding van de huidige generatie werden er vele bedrijfstakken en samenwerkingen met andere totaalleveranciers gestart. Zo begonnen zij met het verkopen van kerstpakketten en relatiegeschenken in 1998 onder de naam Kerstpakketwinkel.nl, versterken zij de onderhandelingspositie door zich aan de sluiten bij de inkoopgroepen STER en Partners in Foodservice. Daarbovenop werd Berendhaus Groep in 2009 verantwoordelijk voor de distributie van Krombacher tapbier voor heel Nederland onder de naam Bexim.

Mede hierdoor verschoof de Berendhaus Groep haar positie van drankenleverancier naar totaalleverancier. Dit maakte mogelijk om te leveren bij een groot scala aan bedrijven, en beperkten zij zich niet meer enkel tot de horeca. Wij geloven namelijk dat wij als totaalleverancier u het beste van dienst kunnen zijn.

Berendhaus leverancier van de Achterhoek

De toekomst

Inmiddels is alweer de vierde generatie werkzaam binnen het familiebedrijf. In deze dynamische markt is een flexibele instelling met goede service belangrijk. Dit bieden wij inmiddels al meer dan 100 jaar en de volgende generatie heeft als doel deze filosofie voort te zetten.

Ruim 100 jaar Berendhaus Groep, daar mogen wij best trots op zijn!